„Ние не можем да контролираме онова, което се случва извън нас; можем да овладеем само собствения си ум. Каквото и да се случва, когато умът е спокоен, тогава всичко е наред.“

Вднешно време поради забързания ритъм на живот медитацията се превръща във все по-популярен начин за справяне със стреса. Това не е учудващо, тъй като най-новите научни изследвания сочат, че медитацията може да бъде успешно средство в борбата със заболявания като депресии, сърдечни-съдови заболявания, хронични болки и др. Изследванията също показват, че медитацията помага за понижаване на кръвното налягане и на пулса. Особено ефективна е за справяне с депресии и пристрастявания и способства за повишаване на осъзнатостта.

Най-важната полза от медитацията е освобождаването на ума от привързаността му към нещата, които не може да контролира като външни обстоятелства или силни емоции.

В едно изследване учените сравняват снимки на мозъка на 50 души, които медитират, със снимки на мозъка на други 50, които не го правят. Резултатите показват, че практикуващите медитация в продължение на години имат повече мозъчни гънки. Колкото повече гънки има мозъкът, толкова по-голяма е способността му да обработва информация.

Други три изследвания сочат, че медитацията може да забави, да спре или дори да обърне процесите в мозъка, които настъпват в резултат на естественото стареене.

Медитацията поддържа хигиената на ума. Тя го прочиства, повишава нивото на осъзнатост и стимулира заложените таланти. Ние се къпем всеки ден, за да поддържаме чисто тялото си, но дали правим същото с ума? Ако отговорът е утвърдителен, постигаме по-голяма яснота и виждаме нещата по-отчетливо.

„Качеството на живота ни зависи от състоянието на нашия ум.“

Когато практикувате медитация, е важно да запомните следното:

1. Опитайте са всеки ден да медитирате на едно и също място по едно и също време. Така ще си създадете навик за това.

2. Заемете удобна поза за медитация, като например седеж с кръстосани крака, Ваджрасана (Поза диамант), Падмасана (Поза лотос), или Ардха падмасана (Поза половин лотос), като държите изправени главата, врата и гърба.

3. Първоначално може да използвате възглавници, за да можете да седите удобно за по-дълъг период от време.

4. Наблюдавайте дишането си – както вдишването, така и издишването. Това е лесен начин да се съсредоточите, когато умът ви е неспокоен.