Красотата означава да се ценим и обичаме. Когато се обичаме, тогава сме най-красиви.

Красотата е щастие и всеки е красив по свой собствен начин, но не всеки забелязва това. Не е нужно да харчите много пари, за да изглеждате красиви. Онова, което ви трябва, е нежна грижа за кожата с билкови продукти.

Красотата е качеството, което радва сетивата и е мечтата на всяко човешко същество. Красотата е проява на благородния ум и се регулира от нашите чувства и мисли, които оформят не само личността, но и телата ни. Ако искате да сте красиви, запомнете следното – красотата изисква всеотдайност, а не някакво чудо.

Според Аюрведа красотата зависи от трите основни принципи или Доши, които функционират навсякъде в природата и могат също да бъдат открити в тялото и ума на човека. Това са Вата, Питта и Кафа. Когато трите Доши са балансирани, ние сме здрави, чувстваме се добре и тялото ни излъчва естествена красота.

Трите принципа присъстват във всеки човек, но начинът, по който се комбинират, е уникален. Чистата и блестяща кожа зависи от правилното хранене, което от своя страна е свързано с конституцията на тялото. Същевременно е важно да се отчете и индивидуалният тип коса и кожа, които определят подходящите за вас козметични продукти.

Аюрведа ясно класифицира типовете кожа и продуктите, подходящи за всеки един от тях.

Вата кожа

Вата кожата обикновено е суха, груба и студена на пипане. Тънкият й външен слой допринася за преждевременното й набръчкване и състаряване. Излагането на сурови метеорологични услови, приемът на неподходяща храна (студена, груба, суха, люта, горчива и стипчива на вкус), недостигът на вода и мазнини, както и прекомерната умствена и физическа активност и недостатъчна почивка водят до преждевременното стареене на този тип кожа.

Аюрведичните терапии и козметични продукти подхранват кожата тип Вата и външно, и вътрешно, като й придават здрав блясък. Масло от сусам, кокос и гхи от краве мляко са най-добрите средства за третиране на кожата от типа Вата.

Питта кожа

Питта и ракта (кръвта) са тясно свързани. Питта кожата обикновено е светла, румена и с лунички. Лесно изгаря при горещини и слънце. Питта кожата може да бъде чувствителна или мазна, склонна към акне и податлива на възпаления. Храните, несъвместими с Питта (мазни, кисели, киселинни, солени, люти, пикантни и др.), стресът и химикалите раздразват този тип кожа. При Питта токсините се проявяват като възпаления, петна и акне. Питта тип кожа е податлива към екземи, алергии, обриви и др.

Аюрведичните лечения премахват кожни проблеми при Питта чрез детоксикация и пречистване на организма. Аюрведичните лечебни средства възстановяват чистия и красив тен на кожата. За Питта кожата се препоръчват гхи от краве мляко, алое вера, сандалово дърво и куркума (Curcuma longa) и манджиста (Rubia cordifolia).

Кафа кожа

Кафа кожата е гладка, плътна, влажна, бледа и старее бавно. Характеризира се с големи пори и може да е мазна и податлива на черни и бели точки и акне. Прекомерното отделяне на мазнина съчетано със замърсяването на околната среда води до запушване на порите. Несъвместимите с Кафа храни (сладки, кисели, солени, мазни, студени, месо и извара), както и заседналият начин на живот раздразват този тип кожа.

Аюрведичните терапии помагат за подобряване на кръвообращението и за детоксикация на кожата, като възстановяват равновесието й. Подходящи билки за Кафа кожата са: екстракт от дървото Ниим или индийски люляк (Azadirachta indica), куркума (Curcuma longa) и трифала, която съдържа амалаки (Emblica officinalis), харитаки (Terminalia chebula) и бибхитаки (Terminalia bellerica).

Когато следващия път си помислите за нещо красиво, не забравяйте да включите и себе си в това число.