„От земята идват билките, от билките – храната, от храната – семето, от семето – човекът. И тъй човекът е изграден от същността на храната.“

– Тайтирия Упанишад

Начинът, по който се храним, е също толкова важен, колкото и с какво се храним. Според Аюрведа ако е консумирана правилно, храната се превръща в лекарство. Аюрведа лекува пациента в неговата цялост и не е просто система за изцеление, а начин на живот. В Аюрведа храната се счита за свещена. Тя представлява самата същност на живота. След като се обработи в организма тя подхранва всяка една клетка и осигурява появата на нови клетки. Така храната действа като лекарство и може да предотврати дисбаланса на Дошите.

Доброто здраве предполага поддържането в баланс на уникално комбинираните Доши (или жизнени енергии), на Агни (храносмилателният огън), на седемте основни тъкани, на трите начина за изхвърляне на отпадъци (урина, пот и фекалии), както и равновесие на ума, сетивата и съзнанието.

Аюрведа изрично подчертава значимостта на правилния начин на хранене като средство за запазване и поддържане на оптимално здраве, както и за превенция и лекуване на болестите. Сатвичната диета разглежда храненето като начин за постигане състояние на простота и доволство. Диетата включва изобилен прием на прясна, местна храна. Осмислянето и прилагането на Сатва философията ни помага да подобрим здравето си, като се възползваме от изключителните й здравословни предимства. В Аюрведа поддържането на храносмилането в кондиция е от ключово значение за здравето. Друг принцип, който цели да постигне равновесие в тялото, е приемането на естествена храна, приготвена вкъщи и съобразена с индивидуалната конституция на тялото и с околната среда.

Аюрведа посочва определени фактори относно начина на хранене и готвене, които да се отчитат в съответствие с личните потребности на всеки човек. Те са:

 • ПРАКРУТИ – конституция на тялото
 • АГНИ – храносмилателен огън
 • РАСА – шест хранителни вкуса
 • САВАБХАВА – естествени храни
 • ВИРЯ и ВИПАКА – сила и ефект на храната след храносмилането й
 • САМИОГА – комбиниране на храните
 • САМСКАРА – методи на готвене
 • МАТРА – количество храна
 • КААЛА – сезон, климат, възраст, време
 • Навици
 • Състояние на ума както при готвене, така и при хранене.

Аюрведа ни съветва да се насладим на храната пет пъти – когато си я представяме, приготвяме, готвим, ядем и преработваме. На всеки етап имаме възможността да включим сетивата си, за да извлечем максимална ползва от преживяното. Желателно е храната ни да изглежда и да мирише хубаво. Предназначението й е да бъде вкусна, за да може след като я сготвим и изядем да се почувстваме по-добре. Употребата на индийски подправки ще засили удоволствието ни от храната във всеки един от петте етапа.

Важна причина за употреба на подправки е разпалването на агни, храносмилателния огън, който е от огромно значение за доброто храносмилане, а оттам и за постигане на оптимално здраве. Подправките не само засилват храносмилането, но помагат и за изхвърлянето на натрупаната непреработена храна или токсини („ама“). Подправки като кимион, кориандър, синапени семена и копър са ценна добавка в ежедневното хранене. Те не просто подобряват мириса и вкуса на храната, но също така подпомагат храносмилането и осигуряват наличието на всички шест вкуса.

В Аюрведа подправките се използват и като лекарство за третиране на определени заболявания. Всяка доша (Вата, Питта и Кафа) се влияе благоприятно от различни подправки. При употреба на подходящите за съответната доша подправки се поддържа нейният баланс и се улеснява храносмилането. Така че използвайте подправки за добро храносмилане и вкусни, здравословни ястия.

А сега нека да ви запознаем със следните лечебни аюрведични подправки:

 1.  Кимион

Научно наименование: Cuminum Cyminum

Санскритско наименование: Jeerak

Успокоява Кафа и Вата Доша. Известен е с това, че помага при лошо храносмилане. Подобрява функциите на стомаха, червата и черния дроб.

 1. Синапени семена

Научно наименование: Brassica juncea L. Czern. Et Cosson

Санскритско наименование: Sarshapa

Балансират Кафа и Вата Доша и повишават Питта Доша. Тонизират сърцето, подобряват храносмилането и успокояват болките.

 1. Куркума

Научно наименование: Curcuma longa Linn

Санскритско наименование: Haridra

Балансира и трите Доши. Особено полезна е при лечение на диабет и инфекции на уринарния тракт. Успокоява сърбежа и помага за бързото зарастване на рани. Тази подправка присъства във всяко индийско домакинство.

 1. Канела (кора)

Научно наименование: Cinnamomum zeylanica Blume

Санскритско наименование: Tvak (Bark)

Това е една от малкото подправки, известна по целия свят. Балансира Вата и Кафа Доша и леко повишава Питта Доша. Използва се при заболявания, предизвикани от токсини. Успокоява болките в устата и гърлото, действа като диуретик и прочиства пикочния мехур.

 1. Кардамон

Научно наименование: Elettaria cardamomum (L.)

Санскритско наименование: Ela

Балансира Кафа и Вата Доша. В лечебен план се използва като средство против гадене и метеоризъм. Стимулира апетита и премахва лошия дъх.

 1. Карамфил

Научно наименование: Syzigium aromaticum

Санскритско наименование: Lavangam

Балансира Кафа и Питта Доша. Намалява прекомерната жажда, премахва лошия дъх, подобрява зрението и храносмилането.

 1. Канела (листа)

Научно наименование: Cinnamomum zeylanica Blume

Санскритско наименование: Tvak (leaf)

Балансира Вата и Кафа Доша и леко повишава Питта Доша. Използва се при заболявания, предизвикани от токсини. Успокоява болките в устата и гърлото, действа като диуретик и прочиства пикочния мехур.

 1. Сминдух (чимен)

Научно наименование: Trigonella foenum greacum Linn

Санскритско наименование: Methika

Балансира Кафа и Вата Доша. Използва се при лечение на заболявания, предизвикани от дисбаланса на Вата Доша, като невралгия, парализа и запек. Подобрява храносмилането и засилва произвеждането на кърма при жените.

 1. Индийско орехче

Научно наименование: Myristica fragrans Henlt.

Санскритско наименование: Jatiphala

Балансира Кафа и Вата Доша. Много полезно е при лечение на възпалено гърло, кашлица, астма, синдром на раздразнено дебело черво и диария, както и за премахване на лошия дъх.

 1. Черен пипер

Научно наименование: Piper nigrum L.

Санскритско наименование: Maricha

Балансира Кафа и Вата Доша. Засилва вкусовите възприятия, облекчава анорексията и помага при лечението на глисти.

 

 1. Асафетида

Научно наименование: Ferula narthex/ Ferula foetida/ Ferula asafoetida

Санскритско наименование: Hingu

Балансира Кафа и Вата Доша и повишава Питта Доша. Използва се за облекчаване на подут корем и асцит (воднянка), действа като естествен разредител на кръвта и влияе добре на зрението.

 1. Мейс (обвивката на индийското орехче)

Научно наименование: Myristica fragrans Henlt.

Санскритско наименование: Javitri (Skin of Nutmeg fruit)

Балансира Вата и Кафа Доша. Засилва вкусовите усещания и тонизира кожата. Полезно е при лечението на кашлица, астма, глисти и др. Маслото от мейс облекчава конгестия и метеоризъм.

 1. Копър

Научно наименование: Foeniculum vulgare

Санскритско наименование: Mishi

Балансира Вата и Кафа Доша. Помага при хронични респираторни проблеми, увеличава телесната сила, имунитета и подобрява храносмилането.

 1. Звездовиден анасон

Научно наименование: Illicium verum

Санскритско наименование: Shaileya

Балансира Кафа и Питта Доша и тонизира сърцето. Лесен е за храносмилане и облекчава различни видове парене, сърбежи и други кожни проблеми.

 1. Къри (листа)

Научно наименование: Murraya koenigii

Санскритско наименование: Girinimba

Листата от къри са богати на антиоксиданти и антидиабетни вещества. Полезни са за косата и кожата.

 1. Ким (семена)

Научно наименование: Carum carvi (Linn.)

Санскритско наименование: Krishna Jeeraka

Семената от ким са чудесно газогонно средство, подпомагат храносмилането, действат антипиретично и усилват вкусовите усещания.

 1. Джинджифил

Научно наименование: Zingiber officinale

Санскритско наименование: Shunthi

Балансира Кафа Доша. Отличен стимулатор на апетита, който подобрява храносмилането, действа като афродизиак и облекчава запека.

 1. Целина / Семена от Ажгон

Научно наименование: Apium graveolens / Carum roxburghianum / Trachyspermum roxburghianum

Санскритско наименование: Ajamoda

Балансира Кафа и Вата Доша. Помага за прочистване на уринарния тракт, тонизира сърцето и увеличава телесната сила. Помага при лечение на чревни паразити, при повръщане, хълцане и подуване на корема.

 1. Кориандър

Научно наименование: Coriandrum sativum Linn.

Санскритско наименование: Dhanyaka

Балансира и трите Доши. Действа като диуретик, подобрява храносмилането и облекчава жаждата и всякакви видове парене.