Аюрведа е невероятна наука, която набляга не просто на лечението на болестите, а най-вече на превенцията им. Аюрведа е колкото наука, толкова и изкуство за това как да живеем хармонично и да постигнем дълголетие. За да уравновесим ума и тялото, Аюрведа ни дава насоки, свързани с правилен начин на хранене, правилни навици и движение. Когато в тялото ни настъпи дисбаланс, Аюрведа ни помага да го отстраним. В Аюрведа съществуват два основни вида лечение.

Шамана. „Шамана“ означава успокояване или облекчение. Това е лечението, при което се балансират разстроените доши, без да се засягат здравите доши. Шамана включва лекарства, които се приемат перорално, стимулиращи храни и напитки, лекарствени средства за подобряване на храносмилането и физически упражнения. Използват се и палиативни средства.

Шодана. При „Шодана“, което означава пречистване, от тялото се изхвърлят токсините/разстроените доши. Съществуват пет вида лечение, наречени в Аюрведа „Панчакарма“, които изчистват тялото от болестотворните токсини/разстроените доши. Панчакарма е популярно лечение при третиране на болестите в Аюрведа. Не прилича на обикновен спа масаж. Панчакарма е специална пречистваща и подмладяваща програма за тялото, ума и съзнанието, която засилва имунната система и поддържа дошите в равновесие. Третиране с масла, лапи, масажи и пара са предварителните процедури при Панчакарма.