Широ абхянга (Масаж на главата)

Всички знаем, че автомобилите се нуждаят от масло, за да работят добре. По същия начин Абхянга е терапия с масло, която подпомага правилното функциониране на организма. Наименованието “Абхянга” идва от санскрит, където буквално означава "маслен масаж". "Широ" се отнася до главата, следователно, широ абхянга е вид масаж, свързан с черепната област.

Тази терапия представлява масаж със специални кръгови движения в горната част на скалпа, използват се топли билкови масла, които проникват дълбоко. По този начин се стимулира обръщението на кръвта, масажът има благоприятно действие върху енергийния ни баланс, отпуска тялото и успокоява ума. Широ абхянга масажът има и други ползи, като положително въздействие върху косата, предоставяйки подхранване и хидратация от корените й. Независимо за каква цел се прилага, този масаж допринася към подобряването на здравето на косата. Неговите благоприятни ефекти включват борба с проблеми като сух скалп, пърхот и косопад.

За постигане на максимален ефект от широ абхянга е препоръчително да се прилага редовно. Според древните текстове на аюрведа, масажът на главата с билково масло следва да се изпълнява поне два пъти седмично за приблизително 15-20 минути. Важно е да се отбележи, че масажът може да бъде приложен не само при наличие на здравословен проблем, а и като превенция.

В някои случаи на завишени нива на Кафа доша, трябва да се избягва изцяло прилагането на широ абхянга, особено в случаите, когато едновременно с това са повишени и токсините в тялото ни.

Какво споделиха нашите клиенти?

Препоръчваме още