Вднешно време всички хора (и мъжете, и жените) желаят да бъдат красиви. Аюрведа има уникално виждане за красотата, което гласи: „Roopam, gunam, vayastyag, iti shubhanga Karanam“. Според Аюрведа съществуват три типа красота. Roopam е външната или физическата красота. Gunam се отнася до вътрешната красота, която се характеризира от чистотата на сърцето и ума. Vayastyag означава запазване на красотата за дълго време, или как човек да се чувства и изглежда по-млад от хронологичната си възраст. Красотата е отражение на доброто здраве. Тя е показателна за състоянието на метаболизма, на хранителните навици, поведението и стила на живот. Като цяло красотата отговаря на здравословното състояние на човека.

Според Аюрведа красотата трябва да се отглежда още от момента на зачатието, което означава майката да следва специална програма и режим на хранене преди и по време на бременността. Що се отнася до телесната структура, независимо дали човек е слаб, среден на ръст и тегло или едър, стига да е здрав, той ще е красив. Здравето зависи от храната, която приемаме и начина, по който я обработва организмът. Телесната конституция и шестте сезона определят аюрведичния дневен режим и начин на хранене. Дневният режим се нарича Dinacharya, а сезонният – Ritucharya.

Здравето зависи от телесната конституция, а тя от своя страна зависи от трите доши – Вата, Питта и Кафа.


Вата доша може да сравни с въздух или вакуум, затова се характеристиките й са леко, сухо, хладно и грубо. Вата хората имат тънка, суха и хладна кожа и са особено податливи на заболявания през сухия зимен сезон. Ако Вата Доша е нарушена, кожата става груба, набръчкана, потъмнява, изсъхва и се бели. Вата хората също са чувствителни към стреса. Питта Доша може да се сравни с огъня и водата. Характеристиките й са топло, леко и тлъсто. Питта хората имат светла кожа, която е мека и румена; тя е умерено плътна, има блясък, топла е при допир и се влияе зле от горещини и огън. Нарушената Питта Доша води до кожни проблеми като различни обриви, акне и кървене. В психичен план Питта хората са припряни, притеснителни и лесно се гневят. Кафа Доша може да се сравни с водата. Характеристиките й са хладно, мазно, тежко и бавно. Кафа хората имат мазна, бяла, гладка и мека кожа. Те се влияят зле от мазни, студени и тежки храни и са лениви по природа. Когато е нарушена, Кафа Доша се проявява като прекомерна омазненост, пъпки и други кожни проблеми, покачване на теглото и отоци.

Аюрведичната традиция е богата на ритуали и практики за красота, които се занимават и с външността. В Аюрведа е добре разработена идеята за използване на билкови продукти за разкрасяване, като например Kajal (билков „молив“), Tilak (прилагане на куркума или други естествени оцветители на челото), Harida (използването на куркума за блестяща кожа или проблеми с кръвта), Chandan (сандалово дърво за изгаряния и други проблеми, причинени от горещини), Ghrist Kumari (алое вера за изгаряния и белези по кожата). Философията на Аюрведа е, че лечението се осъществява отвътре навън. За да постигнем външна красота, е необходимо да се съсредоточим върху здравето си.

ТИ СИ ТОВА, КОЕТО ХРАНОСМИЛАШ.