Счита се, че Аюрведа е естествена система за изцеление, произлязла в Индия преди повече от 5000 години. Двата основни принципа в Аюрведа са „Swasthasya Swasthya Rakshanam“ – удължаване на живота и осигуряване на съвършено здраве и „Aturasya vikar Prashaman“ – изкореняване на болестите и на нарушените функции в организма. Според Аюрведа начинът на хранене играе много важна роля за поддържане на доброто здраве.

Храненето не се свежда само до пълнене на стомаха и задоволяване на глада. Правилните хранителни навици спомагат за укрепването на всички органи и на организма като цяло, подобряват тена на кожата и стимулират душевното здраве. Когато се храним в хармония с принципите на Аюрведа, всъщност помагаме на вродената интелигентност на тялото ни да се самоизцелява. Балансираната диета, съответстваща на конкретен тип тяло (Пракрути или Доша) и на храносмилателния огън (Агни), представлява мощно средство за лечение и превенция на заболяванията. Науката Аюрведа отчита природните цикли като изгрев, залез, нощ, ден, смяна на сезоните (според Аюрведа те са шест), както и трите фази в човешкия живот – детство, зрялост и старост. Всички те са решаващи фактори при определяне режима на хранене според Аюрведа, който е динамичен и се променя през цялата година.

Аюрведа изготвя хранителен режим според Тридоша (трите Доши) – Вата Доша (енергия на движението), Питта Доша (енергия на трансформцията) и Кафа Доша (енергията на смазването на тъканите и ставите). Дисбалансът на Тридоша е основната причина да се разболеем. Всяка една храна има раздразващо, успокояващо или балансиращо въздействие върху Дошите, съответно върху човешкото тяло. В Аюрведа водещите фактори при храненето са шестте вкуса. В идеалния случай балансираното хранене включва и шестте – сладко, кисело, солено, люто, горчиво и стипчиво. Те осигуряват завършеност на храната. Първите три вкуса, сладко, кисело и солено повишават Кафа Доша и намаляват Вата Доша, а останалите три – люто, горчиво и стипчиво повишават Вата и намаляват Кафа. Кисело, солено и люто повишават Питта, а сладко, горчиво и стипчиво я намаляват.

Аюрведа ясно обяснява връзката между неподходящи храни и определени заболявания. Когато консумираме прекомерно много сладки храни, можем да заболеем от диабет. Редовният прием на храни, трудни за храносмилане, може да предизвика затлъстяване. В днешно време заболявания като диабет, затлъстяване, проблеми с черния дроб и с кожата, хипертония, безсъние и бронхиална астма се дължат най-вече на неправилен хранителен режим и начин на живот. Когато следваме всички хранителни насоки на Аюрведа, успяваме да излекуваме болестите и поддържаме доброто здраве.