В Аюрведа съществуват три Доши или типа тяло – Вата, Питта и Кафа. Те са трите основни стълба в човешкия живот. Според Аюрведа конституцията на тялото се определя по време на зачатието и се нарича Пракрути. Типът тяло при всеки човек зависи от индивидуалното съчетание на трите Доши.

Както всеки човек има уникални пръстови отпечатъци, така има и уникална конституция на тялото. Аюрведа подчертава значимостта на разнообразието в различните телесни конституции и лекува всички пациенти с оглед на тяхното телосложение, ум и емоционална нагласа. Понеже няма двама души, които да са еднакви, подходът към лечението, здравето и начина на хранене са строго индивидуални.

Когато при зачатието се определи конституцията на тялото, тя остава непроменена до края на живота. Всеки тип конституция е генетично предразположен към определени заболявания, които обаче могат да бъдат избегнати, ако се въведат конкретни промени в хранителните и житейски навици на пациента. Типът конституция подсказва потенциално какви заболявания могат да се развият и това е важно да се вземе предвид при избора на лечение за всеки пациент.

Аюрведа е особено подходяща за онези, които искат да опознаят по-добре себе си, да разберат каква е тяхната конституция и да намерят решения на здравословните си проблеми. Типът тяло е от ключово значение при диагностика и лечение на заболяванията и за поддържане на оптимално здраве. Пракрути носи информация за психичните, емоционалните и поведенческите характеристики на индивида. Затова определянето на конституцията е първата важна стъпка към овладяване на здравето.

В днешно време всички живеем на бързи обороти и това води до все по-голям брой здравословни проблеми. Ето защо е важно да се запознаете по-отблизо с науката за живота Аюрведа. Основната цел на консултацията за определяне конституцията на тялото е да опознаете себе си и здравословните си проблеми, за да откриете най-подходящия за вас режим на хранене и начин на живот и да се излекувате с естествени средства. И така, за да постигнете всичко това, първата стъпка е да си запишете час за консултация в център „Самсара“ при нашите висококвалифицираните и опитни лекари от Индия.

По време на консултацията за конституция на тялото, която продължава един час и 15 минути:

1. Пациентът предоставя лична информация, т.е. име, адрес и телефон и имейл за връзка.

2. Лекарите изискват подробна история на заболяванията. Използват пулсова диагностика за определяне първопричината на конкретното заболяване и провеждане на лечението му.

3. Лекарите задават въпроси за физическото и психичното състояние на пациента.

4. Пациентът описва своя режим на хранене и начин на живот.

5. Въз основа на историята на пациента, неговите отговори на зададените му въпроси, пулсовата диагностика и прегледа на ноктите и езика лекарите определят неговата конституция.

6. След като конституцията на тялото е определена, пациентът получава списък с насоки за режим на хранене и начин на живот, както и определени йогийски упражнения.

7. Лекарите също така ще препоръчат хранителни добавки на билкова основа, както и лечебни процедури „Панчакарма“.