Как да балансираме Вата през есента?

Как да балансираме Вата през есента?

Как да балансираме Вата през есента?

С пристигането на есента, промените в сезоните носят със себе си както красиви пейзажи, така и предизвикателства за нашето здраве. За да се справим с прехода от лятото към есента и да поддържаме баланса на нашите доши (Вата, Пита и Кафа), можем да обърнем внимание на нашето хранене и да се възползваме от аюрведичните принципи.

Аюрведа, древната индийска система за здраве и благополучие, гледа на човешкия организъм като съчетание от трите доши – Вата, Пита и Кафа. За сезона на есента, Вата дошата има предпоставка да бъде дисбалансирана. Както с Вселената, така и с човешкото тяло, Вата се характеризира с движение и нестабилност, което може да предизвика дисбаланс и здравословни проблеми. Затова е важно да прилагаме подходящи практики, които да поддържат баланса.

Когато Вата дошата е в дисбаланс, могат да се появят смущения като:

 1. Суха кожа и устни: Повишената Вата може да доведе до сухота на кожата и устните, което може да доведе до напукани устни и обезводняване на кожата.
 2. Нервност и тревожност: Вата дошата се асоциира със стрес и тревожност. Повишената Вата може да предизвика увеличена тревожност, нервност и безпокойство.
 3. Неравновесие в храносмилането: Хората с повишена Вата могат да имат нарушено храносмилане, газове и синдром на раздразненото черво (СРДЧ).
 4. Затруднена концентрация: Повишената Вата може да затрудни концентрацията и фокусирането.
 5. Сухи и студени крайници: Ръцете и краката изстиват по-лесно и това води до постоянно чувство за студ. 
 6. Сухи и раздразнени очи: Очите могат да станат сухи и раздразнени при повишена Вата.
 7. Скованост и болки в мускулите: Студените месеци ни предразполагат да изпитваме спазми и схващания в мускулите.

Какво може да правим за да балансираме Вата?

 1. Топли и хранителни супи и ястия: През есента, предоставете на тялото си топли и хранителни ястия. Супите, пълни със сезонни зеленчуци и подправки като куркума и кимион, са идеални. Съчетайте ги с ястия, приготвени с кореноплодни като тиквички и сладки картофи, които са плътни и укрепващи.
 2. Релаксация и медитация: Освен правилното хранене, практиките на релаксация и медитация могат да ви помогнат да успокоите нервната си система и да се справите със стреса. Практикувайте йога и дълбоко дишане като методи за постигане на вътрешен баланс.
 3. Редовни масажи: Аюрведични масажи с топло масло, като сусамово масло, могат да помогнат за релаксацията на мускулите и снабдяването на кожата с влага.

4. Топли напитки:

 • Чай с канела и кардамон е идеална напитка за сезона. 
 • Чай с джинджифил и лимон: Джинджифилът е корен, който се използва в аюрведа и много други традиционни медицински системи за неговите полезни свойства, включително и успокояващи свойства, които могат да помогнат за балансиране на Вата доша през есента.
 • Чай с кимион: Кимионът е още една подправка, която се използва за балансиране на Вата. Запарете чаша чай с кимион и добавете малко мед за сладост.
 • Чай с кориандър и кимион: Кориандърът и кимионът образуват чудесна комбинация за балансиране на Вата. Запарете чаша чай с тези подправки и добавете малко лимонов сок за вкус.
 • Чай с аюрведичен билков бленд: Много аюрведични билки и смеси, като трифала и брахми, също могат да бъдат използвани за приготвяне на чайове, които помагат за балансиране на дошите.

5. Подправки:

 • Кориандър: Кориандърът може да се използва за приготвяне на ястия и има успокояващи и балансиращи Вата свойства.
 • Канела: Канелата има затоплящи и балансиращи свойства. Можете да я добавите към горещи напитки като чай.
 • Черен пипер: Малко черен пипер може да бъде полезен за подобряване на храносмилянето и повишаване на топлината в организма.
 • Куркума: Куркумата е противовъзпалителна подправка и има множество полезни свойства. Добавянето на куркума към ястията или напитките ви може да помогне за балансиране на Вата и намаляване на възпалителните процеси в тялото.
 • Босилек или още познат като свещен тулси: Босилекът съдържа антиоксиданти поради наличието на витамини A и C, които помагат да се борим със свободните радикали и да предпазим клетките от оксидативен стрес.
 • Индийско орехче: Подсилва имунната ни система, Витамин C и други антиоксиданти в индийското орехче могат да подпомогнат имунната система и да ни предпазят от простуди и други сезонни заболявания.