Хранене според Аюрведа

Хранене според Аюрведа

Хранене според Аюрведа

Храненето се определя от типа тяло, съчетание на доши и доминиращата такава.

Начинът, по който се храним, е също толкова важен, колкото и с какво се храним. Според Аюрведа ако е консумирана правилно, храната се превръща в лекарство. Аюрведа лекува пациента в неговата цялост и не е просто система за изцеление, а начин на живот. В Аюрведа храната се счита за свещена. Тя представлява самата същност на живота. След като се обработи в организма тя подхранва всяка една клетка и осигурява появата на нови клетки. Така храната действа като лекарство и може да предотврати дисбаланса на Дошите.

Доброто здраве предполага поддържането в баланс на уникално комбинираните Доши (или жизнени енергии), на Агни (храносмилателният огън), на седемте основни тъкани, на трите начина за изхвърляне на отпадъци (урина, пот и фекалии), както и равновесие на ума, сетивата и съзнанието.

„От земята идват билките, от билките – храната, от храната – семето, от семето – човекът. И тъй човекът е изграден от същността на храната.“

– Тайтирия Упанишад

Аюрведа изрично подчертава значимостта на правилния начин на хранене като средство за запазване и поддържане на оптимално здраве, както и за превенция и лекуване на болестите. Сатвичната диета разглежда храненето като начин за постигане състояние на простота и доволство. Диетата включва изобилен прием на прясна, местна храна. Осмислянето и прилагането на Сатва философията ни помага да подобрим здравето си, като се възползваме от изключителните й здравословни предимства. В Аюрведа поддържането на храносмилането в кондиция е от ключово значение за здравето. Друг принцип, който цели да постигне равновесие в тялото, е приемането на естествена храна, приготвена вкъщи и съобразена с индивидуалната конституция на тялото и с околната среда.

Аюрведа посочва определени фактори относно начина на хранене и готвене, които да се отчитат в съответствие с личните потребности на всеки човек.

Те са следните:

 • ПРАКРУТИ – конституция на тялото
 • АГНИ – храносмилателен огън
 • РАСА – шест хранителни вкуса
 • САВАБХАВА – естествени храни
 • ВИРЯ и ВИПАКА – сила и ефект на храната след храносмилането й
 • САМИОГА – комбиниране на храните
 • САМСКАРА – методи на готвене
 • МАТРА – количество храна
 • КААЛА – сезон, климат, възраст, време
 • Навици
 • Състояние на ума както при готвене, така и при хранене.

Аюрведа ни съветва да се насладим на храната пет пъти – когато си я представяме, приготвяме, готвим, ядем и преработваме. На всеки етап имаме възможността да включим сетивата си, за да извлечем максимална ползва от преживяното. Желателно е храната ни да изглежда и да мирише хубаво. Предназначението й е да бъде вкусна, за да може след като я сготвим и изядем да се почувстваме по-добре. Употребата на индийски подправки ще засили удоволствието ни от храната във всеки един от петте етапа.

Важна причина за употреба на подправки е разпалването на агни, храносмилателния огън, който е от огромно значение за доброто храносмилане, а оттам и за постигане на оптимално здраве. Подправките не само засилват храносмилането, но помагат и за изхвърлянето на натрупаната непреработена храна или токсини („ама“). Подправки като кимион, кориандър, синапени семена и копър са ценна добавка в ежедневното хранене. Те не просто подобряват мириса и вкуса на храната, но също така подпомагат храносмилането и осигуряват наличието на всички шест вкуса.

В Аюрведа подправките се използват и като лекарство за третиране на определени заболявания. Всяка доша (Вата, Питта и Кафа) се влияе благоприятно от различни подправки. При употреба на подходящите за съответната доша подправки се поддържа нейният баланс и се улеснява храносмилането. Така че използвайте подправки за добро храносмилане и вкусни, здравословни ястия.