Основни принципи в Аюрведа

Основни принципи в Аюрведа

Основни принципи в Аюрведа

Аюрведа е система на лечение с индивидуален подход към пациента. Тя е холистична традиция, достигаща далеч отвъд пределите на физическото здраве, изцелението и превенцията на болести. Най-важният урок, на който ни учи Аюрведа, е, че здравето ни е в собствените ни ръце. Във всеки един ден от нашия живот ние можем и действително избираме дали да сме болни или здрави.

Когато направим мъдър избор, природата ни награждава със здраве и щастие. Когато направим погрешен избор се разболяваме и природата ни дава шанс да преосмислим своя избор.

Кои са здравите хора?

Според Аюрведа, нашето здраве не се свежда просто до отсъствието на болест. Както пише в древния текст Sushrut Samhita, здравият човек „притежава добър апетит, неговите Доши са в равновесие, тъканите, органите и естествените му функции работят правилно, а умът, тялото и духът му са изпълнени с ведрина“.

Науката Аюрведа ни помага:

  • Да поддържаме в добро здраве и съвършено равновесие нашите тяло, ум и дух посредством подходящ хранителен и дневен режим (Swathasya swasthya rakshanam).
  • Да лекуваме болестите (Aaturasya vikar prashamanam).
  • Да предотвратим повторна им поява (Apunarbhava).

Теорията Панча Маха Бхута (Теорията на петте елемента)

Аюрведа защитава тезата „Yat Pinde, Tat Bramhande”, което означава, че онова, което присъства в тялото, съществува и във Вселената. 

Древният аюрведичен текст Charaka Samhita гласи: „Всеки човек представлява Вселената в умален вид. Разнообразието вътре в човека е също толкова голямо, колкото разнообразието във външния свят. По същия начин светът е също така разнообразен, както са разнообразни хората“.

Иначе казано, всеки един човек сам по себе си е микрокосмос, съответстващ на Вселената, а тя от своя страна е макрокосмос, съответстващ на човека. Всяко вещество и всяка клетка съдържат следните елементи в различно съотношение.

Панча Маха Бхута, или Петте Велики Елемента на Аюрведа, са:

 

  • Prithvi (Земя)
  • Aap (Вода)
  • Agni (Огън)
  • Vayu (Въздух)
  • Akasha (Етер или Пространство)

Принцип на Трите Доши

Основен принцип в Аюрведа, свързан с човешката физиология, е Принципът на трите Доши – телесните течности, изграждащи всеки човек и отговарящи на неговата конституция или тип тяло. Дошите са ключовите сили, които изграждат физическите, психическите и емоционалните характеристики на индивида. Те управляват хиляди функции в ума и тялото.

Трите типа Доши са: Вата, Кафа, Пита

Вата Доша отговаря за движението.
Тя се свързва с елементите етер и въздух и управлява дишането, мигането, движението на мускули и тъкани, ритъма на сърцето, дори и движението в клетките, включително на цитоплазмата и клетъчните мембрани. Когато е в равновесие, Вата стимулира креативността и гъвкавостта. Когато не е в равновесие, Вата създава усещане за тревожност и страх. На физиологично ниво, Вата отговаря за дишането, кръвообращението, както и за нервно-мускулната дейност. Небалансираната Вата предразполага човек към болести, свързани с нервната система, към хронични болки, ревматични заболявания, запек, тревожност и безсъние. Основното местонахождение на Вата в организма е в дебелото черво.

Питта Доша отговаря за метаболитната дейност, храносмилането и обмена на енергия.
Питта се свързва с елементите огън и вода и управлява метаболитните процеси – храносмилане, всмукване и усвояване на хранителни вещества, както и телесната температура. Когато е в равновесие, Питта се проявява като разум и интелигентност. Когато не е в равновесие, Питта предизвиква гняв, омраза и ревност. Небалансираната Питта предразполага човек към пептична язва, хипертония, чревни възпаления, кожни заболявания и алергични реакции. Главното местонахождение на Питта в организма е в пъпната област.

Кафа Доша отговаря за костната структура, кохезията и баланса на течностите.
Кафа се свързва с елементите земя и вода. Тя осъществява слепването на клетките и осигурява хидратирането на всички системи и части на организма. Кафа смазва ставите, овлажнява кожата и поддържа имунната система. Когато е в равновесие, Кафа се проявява като спокойствие, любов и опрощение. Когато не е в равновесие, Кафа води до зависимост, алчност и завист.
Небалансираната Кафа предразполага човек към болести на дихателната система, синузит, диабет, затлъстяване, атеросклероза и тумори. Основното място на Кафа в организма е в областта на гръдния кош.

Аюрведа определя организма като „здрав“ тогава, когато тези принципи (или Доши) действат хармонично. При „болния“ организъм Дошите са нарушени и равновесието отсъства.