Ако ви е омръзнало да използвате козметични продукти с химикали и искате да се погрижите за кожата си с натурални и билкови продукти, тогава център „Самсара“ е правилното място за вас! Ние ви предлагаме билкови тайни на красотата в часовете ни „Красота – да се поглезим“, където ще ви научим как да се грижите за кожата си с билкови продукти, съответстващи на вашия тип кожа.

В часовете по красота на център „Самсара“:

1. Ще разберете смисъла на истинската красота.

2. Ще разберете как правилният начин на хранене и начин на живот увеличават вътрешната красота.

3. Ще се научите как приготвяте и да използвате билкови маски за лице, лечебни билкови торбички, лечебни масла и др.

4. Ще се запознаете с различни билки и техните ползи за кожата.

5. Ще разберете кои билкови мазила са подходящи за вашия тип кожа.

6. Ще се запознаете с различни масажни техники за лице и тяло, които подмладяват кожата.

Кожата играе важна роля в живота ни по две причини. Ние се свързваме със света чрез петте си сетива, а кожата е най-големият сетивен орган в човешкия организъм. Тя действа като преграда срещу микроби и инфекции и затова е важно да се грижим подобаващо за нея. Освен това, кожата е орган, който изхвърля отпадъчни вещества чрез потта. При потенето се изхвърлят токсини, а този процес включва най-вече кожата. Ето защо е жизненоважно да се грижим добре за кожата си.

Това, което ядем, се отразява на състоянието на кожата.

Според Аюрведа кожата отразява здравословното състояние на целия организъм. Храната, която приемаме, мислите и навиците ни са сред факторите, които определят дали кожата ни е здрава или не. Грижата за кожата има влияние и върху баланса на телената конституция. Ето защо изборът на продукти за кожата трябва да е съобразен с нашата преобладаваща Доша.

  • Ефектът на Дошите върху кожата.

Вече знаем, че съществуват три Доши или енергийни сили в тялото – Вата, Питта и Кафа. Също така вероятно помним, че у всеки човек има една преобладаваща Доша, която определя типа тяло и която се проявява чрез кожата.

Макар понякога да има разминавания, обикновено типът кожа отговаря на типа тяло. Въпреки че се раждаме с определен тип кожа, с времето той може да се промени поради небалансиран начин на хранене или начин на живот или поради външни фактори като климат и замърсяване на околната среда. Тези дисбаланси трябва да се взимат предвид, когато избираме програма за грижа за кожата. Накратко:

Вата кожата е суха и груба.

Питта кожата е нежна, топла, мазна и румена.

Кафа кожата е нормална, добре подхранена, влажна, хладна и мазна.

За повече информация относно типовете кожа посетете страницата на уебсайта ни, свързана с красотата.

Важно е да знаем какъв е нашият тип кожа и как да се грижим за нея. Ето и някои примери за билкови продукти за кожа. За повече информация можете да посетите нашия уъркшоп за тайните на красотата „Кожата – да се поглезим“.

  • Грижа за Вата кожа

Както вече знаем, Вата кожата е суха и груба. Следователно грижата за нея включва подхранване и ексфолиация.

Масаж със сусамово масло

Масажирайте лицето си с топло сусамово масло, подръжте го на пара и после го измийте с топла вода, за да намалите сухотата и да придобиете гладкост и цвят на кожата.

Сусамовото масло се счита за най-доброто средство при грижа за Вата кожа. Отлично овлажнява и омекотява кожата. Подобрява качеството на кожата и на косата. Така че ако искате да си направите масаж с масло на тялото или косата, сусамовото масло е най-доброто средство за това.

  • Грижа за Питта кожа

Питта кожата обикновено е чувствителна, мазна, топла и румена. Затова билките, които я охлаждат, подхранват и успокояват, са особено подходящи за този вид кожа.

Маска с пудра от сандалово дърво

Разбъркайте добре 2 ч. л. пудра от сандалово дърво с половин лъжичка розова вода. Намажете лицето си с получената смес и я оставете за около 10-20 минути, след което я измийте с хладка вода.

Сандаловото дърво е отлично средство за охлаждане на кожата, премахване на лошата миризма, детоксикация на кръвта и подобряване на тена.

Розовата вода също охлажда, успокоява и освежава кожата. Именно тези свойства на сандаловото дърво и розовата вода имат оздравителен ефект върху Питта кожата и пречистват кръвта.

  • Грижа за Кафа кожата

Кафа кожата обикновено е мазна, влажна и хладна. За нея са подходящи билки и средства, които пречистват и ексфолиират кожата.

Маска с пудра от дървото Ниим (индийски люляк)

Разбъркайте добре 2 ч. л. пудра от дървото Ниим с половин лъжичка розова вода. Намажете лицето си с получената смес и я оставете за около 10-20 минути, след което я измийте с топла вода.

Свойствата на дървото Ниим помагат при борбата с акне, контролират омазняването на кожата, действат антибактериално и също така ексфолиират и почистват кожата, придавайки й здрав тен.

Всички хора искат да имат съвършена, сияйна кожа. Често обаче те се опитват да я постигнат с неподходящи синтетични продукти, които могат да причинят повече вреди, отколкото да донесат ползи.

Ако искате да подобрите състоянието на кожата си, изберете някои от гореизброените алтернативни билкови продукти с „магически“ свойства.

Да сме красиви означава просто да бъдем себе си!