Медитация

Възможно е човек да поеме отговорност за състоянието на ума си – и да го промени към по-добро.

Медитацията е един от инструментите за овладяване на ума. Практикуването на медитация цели да постигне състояние на яснота на ума и успокояване на емоциите. Това е вярната техниката за успокояване и на ума, както и за постигане на по-висока степен на осъзнатост. Макар и релаксацията да не е основната цел на медитацията, често тя е нейно следствие. В будистката философия върховната цел на медитацията е освобождаване на ума от пристрастяване към неща, които не може да контролира, като например външни обстоятелства или силни вътрешни емоции.

Йогите наричат медитацията Дхяна – една от осемте фази (или стъпки) на Ащанга Йога. Чрез Дхяна се постига върховната цел преди смъртта – единение с божественото. Медитация се практикува от векове в най-различни религиозни течения, като целта е да се постигне „Мокша“ (освобождение от кръга на преражданията).

В днешно време с промяна начина ни на живот сериозно е застрашено психично ни здраве. Всеки трети човек (в това число тийнейджърите, активно работещите, бременните жени и младите майки) страда от психични заболявания или заболявания, породени от стрес. За много хора медитацията се е превърнала в необходимост, тъй като им помага да превъзмогнат тези проблеми. Здравият ум е също толкова важен, колкото и здравото тяло. Казано с други думи, „здравият ум поддържа тялото здраво“.

Съществуват различни видове медитация, като например медитация чрез мантри, музика, танци, движение, съзерцание и медитация с учител. Важното е да разберем коя медитация е подходяща за нас, да я усвоим и да я практикуваме ежедневно. Така постепенно можем да постигнем позитивно състояние на ума, по-добро владеене на емоциите, по-голяма енергичност и тонус и повече спонтанност, за да живеем щастливо, освободени от стрес.

 

Твоят ум е могъщо средство. Щом го изпълниш с положителни мисли, животът ти ще се промени.