Днес ще обсъдим Nasya, техника за която са нужни само пет минути на ден. Включвайки тази проста практика в ежедневието си ще усетите ползите от нея, които са много!

Главата се счита за най-важната част от тялото. Според Аюрведа носът е входната врата, която води към главата. Има различни видове Nasya. Тази, която ви препоръчваме да практикувате редовно е Пратимарша Нася.

При тази практика поставяте от 3 до 5 капки топло бадемово масло (може също кокосово или чисто Ghee олио) във всяка ноздра. Прави се сутрин, помага за почистване на синусите и подобряване на
гласа, зрението и проясняването на мислите.

Прана е жизнената енергия, която навлиза в тялото ни чрез нашето дишане. Nasya помага за усилване на жизнената енергия, подобрява интелигентността, придава усещане за лекота в областта на главата, подпомага дълбокият и правилен сън, както и събуждането, допринася за чистотата на органите, обостря и освежава умът.

Друг ефект от редовното прилагане на тази практика е, че подсилва имунната система и предпазва от редица заболявания на главата и шията. Едно от предимствата на Nasya е, че приемането на лекарство, абсорбирано през носната лигавица може да бъде доста бързо. Това се дължи на голяма площ вътре в носа.

Допълнителна полза, която получаваме практикувайки Nasya е, че постигаме баланс между дошите, като особено добре влияе на Vata дошата. Като бонус се явява смазването на носните проходи, подобряване на гласа и поддържането на ясна визия.

Как да направим Нася?

Легнете с наклонена глава на ръба на леглото и сложете 3-4 капки масло във всяка ноздра. Маслото трябва да е леко затоплено и може да бъде бадемово, кокосово или пречистено Ghee. Вдишайте дълбоко, след това останете легнали за около минута, за да позволите на Nasya да проникне навсякъде.

След практиката, ако е необходимо почистете носа чрез издухване и се насладете на свежестта на усещането и лекотата, с която се изпълва главата ви.

Започнете деня освежени и усмихнати!