Аюрведичните терапии се планират според конкретните нужди на всеки пациент. Дори и да е здрав, човек пак може да се подложи на тези терапии, за да укрепи и подобри здравето си. Аюрведичните терапии най-вече целят да балансират нарушените доши Вата, Питта и Кафа, които причиняват различни заболявания.

Панчакарма е аюрведичният метод за изхвърляне на токсините, пречистване и подмладяване. Тази могъща терапия се прилага от хилядолетия, за да останем млади, здрави и жизнени. Панчакарма уравновесява дошите и лекува заболяванията. На санскрит Панчакарма означава „пет терапии“.

„Самсара Аюрведа“ предлага Панчакарма и други лечебни терапии. Ако искате да се възползвате от тях, е необходимо да получите предварителна оценка на здравословното състояние при нашите компетентни аюрведични лекари. След такъв преглед ще ви бъде изготвен персонален план за лечение, съобразен с вашата уникална телесна конституция и съществуващия в момента дисбаланс. Заедно с нашите лекари ще прецените дали имате нужда от лечение Панчакарма и ако отговорът е „да“, колко дни да продължи то.

Панчакарма е комбинация от следните традиционни терапии, в зависимост от нуждите на пациента.

1. Абхянга (Масаж с масла)

Абхянга е терапия с масла, която гарантира правилното функциониране на организма. Това лечение представлява масаж с топли билкови масла, които подхранват тъканите, отпускат мускулите и успокояват ума. Абхянга омекотява кожата, стимулира кръвообращението и циркулацията на лимфната система, спомага за премахването на застояли в организма отпадъци и успокоява ума и тялото. Лечението се препоръчва при мускулни схващания, хронична умора, множествена склероза, депресия, фибромиалгия, болестта на Паркинсон, стрес, както и за общо пречистване на организма.

Времетраене: 30–60 минути.

2. Широдара (Поливане на главата с лечебни масла)

Широдара е особено полезно лечение за балансиране на ума и стабилизиране на неговата дейност. Пациентът лежи по гръб, докато върху челото му по специален начин се излива тънка продължителна струя затоплено лечебно масло с билки.

Процедурата помага за успокояване на ума и за обща релаксация. Облекчава главоболието, намалява тревожността и лекува здравословни проблеми, свързани с косата, главата, кожата и др.

Времетраене: 30–45 минути.

3. Удвартана (Масаж с билкова пудра)

Удвартана е дълбоко проникващ масаж на цялото тяло с билкова пудра. Може да се прави след масаж с масла или самостоятелно. Спомага за ексфолиране на кожата и за премахване на застояли лимфни токсини и излишни тлъстини. Стимулира кръвообращението и повишава телесния тонус. Процедурата представлява естествен метод за пълна ексфолиация на цялото тяло и може да се използва за регулиране на теглото, подобряване на тена, намаляване на стреса и общо успокоение на организма.

Времетраене: 30–60 минути.

4. Сведана (Компрес и пара)

При Сведана се използва пара от билкова отвара, за да се предизвика изпотяване. Тялото или част от него се третира с пара от билки и с компреси. Главата и сърцето се предпазват от загряване, а слабините се покриват. Сведана се прилага като предварителна процедура за различни аюрведични терапии, като целта й е да извърши основно пречистване на тялото, да отвори каналите му и да освободи токсините, залегнали дълбоко в тъканите. Създава усещането за откритост и свежест. След Сведана може да се направи Абхянга (масаж с масла).
Тази терапия се препоръчва при артрит, астма, кашлица, болки в кръста, остеоартрит и други заболявания.

Времетраене: 10–20 минути.

5. Пинда Сведана/Навараккизи (Компрес със сварен ориз и билки)

Пинда Сведана представлява дълбоко пречистваща и подхранваща терапия. Приготвя се смес от сварен ориз, мляко и билки, която се завързва в платнена торбичка и с нея се масажира цялото тяло. Това е една от най-добрите терапии за детоксикация, дълбока релаксация, подхранване и подмладяване. Пинда Сведана засилва кръвообращението, тонизира мускулите, укрепва нервната система и възстановява усещането за сила и жизненост в цялото тяло.

Препоръчва се за болки в кръста, схващане в областта на врата и раменете, мускулна слабост и умора, артрит, схващане на ставите, намалена мобилност и др.

Времетраене: 30–60 минути.

6. Басти (Лечение чрез клизма)

Басти е лечението, при което чрез клизма се прилагат лечебни средства с цел регулиране на Вата доша. Когато Вата е в дисбаланс, тя е основен фактор за появата на болести.

Вата Доша се намира най-вече в дебелото черво и отговаря за здравината на костите. Когато тя е повишена, предизвиква сухота, болки в ставите, запек и нередовен цикъл. При Басти се прилагат анално масла или отвари. След като подействат те се изхвърлят от организма с изпражненията. Басти се препоръчва при запек, артрит, заболявания на нервната система, is administered in two stages: Oil stage & decoction stage.дискова херния, както и при други здравословни проблеми.

Времетраене: 30–45 минути.

7. Нася (Пречистване през носа)

Лечението Нася е подходящо не само при проблеми, свързани с носа. То прочиства и отваря каналите в главата и премахва излишната слуз и токсините от носа, ларинкса, фаринкса, устата, синусите и бронхите. Слузта и токсините причиняват здравословни проблеми като синузит, косопад, обезцветяване кожата на лицето, безсъние, стрес, главоболие и др. Лечението е подходящо за всякакви проблеми в областта на врата и главата.

При Нася през носа се прилагат лечебни масла като гхи, сок от билки или билки на прах. С тяхна помощ се прочистват и отварят каналите в главата, като от това се прояснява умът. Дишането става плавно, усилвайки и подобрявайки функциите на ушите, очите, носа, гърлото и езика.

Времетраене: 30 минути.

8. Басти (Локално прилагане на лечебни масла)

Ставите ни имат нужда от смазване, за да функционират правилно, а и за да не се износват и да не ни болят. Когато смазващата течност намалее, ставите започват да ни болят и да се подуват. Това често се случва с коленните стави, кръста и гръбнака.

Басти е една от най-добрите терапии за лекуването на подобни проблеми. При тази терапия се прави тесто от боб мунг? (black gram) във формата на пръстен, поставя се върху проблемната става или зона и вътре в пръстена се сипва затоплено лечебно масло с билки. Това укрепва ставите и облекчава болките или отоците. Препоръчва се при лечение на мускулно-скелетни и неврологични травми, лумбална и шийна спондилоза, дискова херния, компресия на нервите (nerve compression?), болки в коленете и др.

Времетраене: 30–45 минути.

9. Питчу (Памук, напоен с масло)

Питчу буквално означава „напояване с масло“. Памук, напоен със затоплено масло с билки се прилага локално на различни части от тялото с цел да помогне при проблеми, свързани с главата, лумбалната област, шийната област и ставите. Питчу е ефективна терапия за лечение на здравословни проблеми, свързани с черепно-мозъчните нерви, които обикновено биват пораждани от небалансирана Вата. Терапията се препоръчва при болки и дегенеративни процеси в гръбнака.

Питчу действа превантивно, като предотвратява косопад и преждевременно побеляване на косата, облекчава главоболие и мигрени, помага при безсъние, намалява схващане и напрежение в областта на врата и очите и облекчава болките при лумбална и шийна спондилоза.

Времетраене: 30–45 минути.

10. Виречана (Изпразване на червата)

Виречана е лечение, което конкретно цели да изхвърли от тялото повишената Питта. Когато Питта е в излишък, тя обикновено се натрупва в жлъчката, черния дроб и тънките черва, предизвиквайки кожни проблеми, повишена киселинност, побеляване на косата, жълтеница, акне и др.

При Виречана тялото се омазнява вътрешно в продължение на три дни, след което се прави масаж и процедура с пара. После на пациента се дава перорално лекарство, за да се предизвика изпразване на червата. След тази процедура от тялото се изхвърля излишната Питта.

Процедурата се препоръчва при проблеми с кожата, жълтеница, глисти, камъни в бъбреците и други здравословни проблеми.

Времетраене: 5 дни, от които 3 дни са за вътрешно омазняване, на четвъртия се прави Абхянга (масаж на тялото) и Сведана (процедура с пара), а на петия се дава лекарството за изпразване на червата.

11. Пизичил/Сарвангадара (Обливане на тялото с масло)

Пизичил или Сарвангадара е един от най-изпитаните методи за намаляване на стреса. След тази терапия тялото се усеща чисто, отпуснато и еластично.
При Пизичил тялото се облива със затоплено масло с билки, като същевременно се масажира. Много подходяща терапия за лекуване на артрит. Помага за облекчаването на ставни и други болки, засилва кръвообращението и намалява тревожността и умората.

Пизичил защитава организма от болести като подсилва имунната система. Има положителен ефект върху здравословни проблеми като ревматизъм, артрит, парализа, нарушено функциониране на половата система, неврологични разстройства, ниско/високо кръвно налягане и слабост. Забавя процесите на стареене.

Времетраене: 45–60 минути.

12. Вамана (Контролирано повръщане)

Целта на Вамана е да изхвърли от организма излишъка от разстроената Кафа доша. Когато Кафа е повишена, тя предизвиква настинки, бронхит, затлъстяване, кожни проблеми, проблеми с храносмилането, задръстване на лимфната система и диабет, както и други проблеми.
При прилагането на Вамана на пациента се дава перорално лекарство, за да предизвика повръщане и да се отстрани излишната Кафа. След терапията умът на пациента се прояснява, прочистват се телесните канали, апетитът нараства, теглото пада и се подобрява храносмилането. Когато се спазва конкретен режим на хранене, се засилва сексуалната потентност при мъжете, а също така и плодовитостта при жените.

Времетраене: 5 дни, от които 3 дни са за вътрешно омазняване, на четвъртия се прави Абхянга (масаж на тялото) и Сведана (процедура с пара), а на петия се дава лекарство за контролирано повръщане.

13. Снехапана (Прием на гхи през устата/Вътрешно омазняване)

За това лечение се препоръчва прием по график на Снехам (масло, гхи, други мазнини). Най-често се използва гхи (лечебно гхи). Счита се за важна предварителна процедура при Панчакарма (терапиите за прочистване). Основна процедура е при лечение на сериозни заболявания като безплодие, психиатрични болести и др.

Времетраене: 1–5 дни (приема се вкъщи).

14. Рактамокшана (Традиционен аюрведичен метод на кръвопускане)

„Ракта“ означава кръв, а „мокшана“ – премахване или изваждане. При това лечение се пускат малки количества токсична кръв чрез различни методи като използване на пиявици или вендузи в зависимост от засегната зона в тялото. Токсините в стомашно-чревния тракт попадат в кръвта и се разнасят по цялото тяло, а това води до инфекции, до уголемяване на далака и черния дроб, както и до кожни проблеми като обриви, уртикария, херпес, екзема, акне и левкодерма. В такива случаи освен лечение с медикаменти е необходимо токсините да бъдат отстранени от тялото и затова пречистването на кръвта е задължително.

Това лечение дава бързи резултати. То стимулира имунната система и осигурява правилното функциониране на черния дроб, сърцето и други важни органи в тялото.

Времетраене: 15–60 минути.

15. Широбасти (Полагане на масло върху главата)

Главата е центърът, от който се управляват всички жизнени функции. Ето защо е важно да поддържаме главата си в добро здравословно състояние. Аюрведа ни препоръчва отлично лечение за главата, наречено „Широбасти“. При тази процедура затоплено лечебно масло се полага и задържа върху главата с помощта на специална цилиндрична шапка. Изключително ефективно е при лечението на различни здравословни проблеми като лицева парализа, главоболие, офталмични проблеми, загуба на памет, болки в ушите, глухота, както и проблеми с косата.

Лечението е подходящо за превенция на психосоматични разстройства, както и на други заболявания, свързани със сетивните системи в организма.

Времетраене: 15–60 минути.

Аюрведа ни препоръчва да правим Панчакарма като сезонно лечение с цел поддържане на физическа и психическа хигиена и постигане на цялостно равновесие. Оптималното здраве зависи от наличието на силен храносмилателен огън и от премахването на токсините от организма. Панчакарма е естествен лечебен метод, доказал във времето своите предимства, който пречиства тялото и възстановява вътрешния баланс и жизненост.

Следва информация за редица терапии, които могат да се комбинират с Панчакарма. Това са автентични методи за продължаване на живота, използвани от древността. Две, три, а понякога и четири от тези процедури могат да се прилагат последователно по време на лечебния процес.