Аюрведа е невероятна наука, която набляга не просто на лечението на болестите, а най-вече на превенцията им. Аюрведа е колкото наука, толкова и изкуство за това как да живеем хармонично и да постигнем дълголетие. За да уравновесим ума и тялото, Аюрведа ни дава насоки, свързани с правилен начин на хранене, правилни навици и движение. Когато в тялото ни настъпи дисбаланс, Аюрведа ни помага да го отстраним. В Аюрведа съществуват два основни вида лечение.

Шамана. „Шамана“ означава успокояване или облекчение. Това е лечението, при което се балансират разстроените Доши, без да се засягат здравите Доши. Шамана включва лекарства, които се приемат перорално, стимулиращи храни и напитки, лекарствени средства за подобряване на храносмилането и физически упражнения. Използват се и палиативни средства.

Шодана. При „Шодана“, което означава прочистване, от тялото се изхвърлят токсините/разстроените Доши. Съществуват пет вида лечение, наречени в Аюрведа „Панчакарма“, които изчистват тялото от болестотворните токсини/разстроените Доши. Панчакарма е популярно лечение в Аюрведа при третиране на заболявания. Не прилича на обикновен спа масаж. Панчакарма е специална пречистваща и подмладяваща програма за тялото, ума и съзнанието, която засилва имунната система и поддържа Дошите в равновесие. Третиране с масла, лапи, масажи и пара са предварителните процедури при Панчакарма.

Терапията Панчакарма е предназначена не само за болни хора, но и за превенция на болести, както и за поддържане на здраво тяло. Затова Панчакарма е важно лечение, тъй като регулира разстроените Доши, за да изцели болестите.

На санскрит „Панчакарма“ означава пет процедури. Те са:

1. Вамана: Предизвикано контролирано повръщане.

Целта на Вамана е да изхвърли от организма излишъка от разстроената Кафа доша. Когато Кафа е повишена, тя предизвиква настинки, бронхит, затлъстяване, кожни проблеми, проблеми с храносмилането, задръстване на лимфите и диабет, както и други проблеми. При прилагането на Вамана на пациента се дава перорално лекарство, за да предизвика повръщане и да се отстрани излишната Кафа. След терапията пациентът се чувства лек и спокоен. При спазване на конкретен режим на хранене и програма умът се прояснява, прочистват се телесните канали, апетитът нараства, теглото пада, храносмилането се подобрява и се освежава дъхът.

2. Виречана: Предизвикано контролирано изпразване на червата.

Виречана е лечение, което конкретно цели да изхвърли от тялото повишената Питта. Когато Питта е в излишък, тя обикновено се натрупва в жлъчката, черния дроб и тънките черва, предизвиквайки кожни проблеми, повишена киселинност, побеляване на косата, жълтеница, акне и др. При прилагането на Виречана на пациента се дава перорално лекарство, за да предизвика изпразване на червата. След тази процедура и при спазване на конкретен режим на хранене от тялото се изхвърля излишната Питта, което спомага да се решат проблеми с черния дроб, кожата и храносмилането.

3. Басти: Лечение чрез клизми

Вата Доша се намира най-вече в дебелото черво. Вата отговаря за задържането и/или изхвърлянето на фекалии, урина и жлъчен сок и за здравината на костите. Когато Вата е повишена, тя предизвиква сухота, болки в ставите, запек и нередовен цикъл. Басти е лечението, с което се регулира Вата в тялото. При Басти се прилагат анално мазнини или отвари. След като подействат те се изхвърлят от организма с изпражненията. Вследствие на това пациентът се чувства лек и енергичен, а храносмилането му се подобрява.

4. Нася: Пречистване през носа

Според Аюрведа носът е пътят към мозъка. Лечението Нася прочиства и отваря каналите в главата и премахва излишната слуз и токсините от носа, ларинкса, фаринкса, устата, синусите и бронхите. Слузта и токсините причиняват здравословни проблеми като синузит, косопад, обезцветяване кожата на лицето, безсъние, стрес, главоболие и др. Лечението е подходящо за всякакви проблеми в областта на врата и главата. При Нася през носа се прилагат лечебни масла, гхи, сок от билки или билки на прах. С тяхна помощ се прочистват и отварят каналите в главата, като от това се прояснява умът. Дишането става плавно, усилвайки и подобрявайки функциите на ушите, очите, носа, гърлото и езика.

5. Рактамокшана: Традиционен аюрведичен метод на кръвопускане

„Ракта“ означава кръв, а „мокшана“ – премахване или изваждане. При това лечение се пускат малки количества токсична кръв чрез различни методи като използване на пиявици или вендузи в зависимост от засегната зона в тялото. Когато Питта е разстроена, се стига до отравяне на кръвта. Кръвта е пряко свързана с Питта Доша. Токсините в стомашно-чревния тракт попадат в кръвта и се разнасят по цялото тяло, а това води до инфекции, до уголемяване на далака и черния дроб, както и до кожни проблеми като обриви, уртикария, херпес, екзема, акне и левкодерма. В такива случаи освен лечение с медикаменти е необходимо токсините да бъдат отстранени от тялото и затова пречистването на кръвта е задължително.
Пускането на малки количества кръв от вените освобождава напрежението, което е натрупано в организма вследствие на разстроена Питта. Процедурата засилва имунната система като бързо решава здравословните проблеми.

Други терапии

Както вече стана дума, Панчакарма се състои от пет терапии. Освен тях има и други терапии, които могат да бъдат провеждани заедно с Панчакарма или сами за себе си. Те са:

1. Абхянга: Масаж с масла

Всички знаем, че автомобилите се нуждаят от масло, за да работят добре. По същия начин Абхянга е терапия с масло, която гарантира правилното функциониране на организма. Това лечение представлява масаж с топли билкови масла, които проникват дълбоко в кожата. По този начин се избягва сухата кожа, а същевременно се стимулира обращението на кръвта и лимфата, премахват се застоялите отпадъци в организма и се успокояват умът и тялото.

2. Широдара: Поливане на главата с лечебни масла

Широдара е една от най-добрите терапии за облекчаване на стреса. Пациентът лежи по гръб, докато върху челото му по специален начин се излива тънка продължителна струя затоплено лечебно масло с билки. Процедурата помага за успокояване на ума и за обща релаксация. Също така лекува здравословни проблеми, свързани с главата, косата и кожата.

3. Басти: Локално прилагане на лечебни масла

Ставите ни имат нужда от смазване, за да функционират правилно, а и за да не се износват и да не ни болят. Когато смазващата течност намалее, ставите започват да ни болят и да се подуват. Това често се случва с коленните стави, кръста и гръбнака. Басти е една от най-добрите терапии за лекуването на подобни проблеми. При Басти се прави тесто (от леща „мунго“ или „black gram“) във формата на пръстен, поставя се върху проблемната става или зона и там се сипва затоплено лечебно масло с билки. Това укрепва ставите и облекчава болките или отоците.

4. Удвартана (Масаж с билкова пудра)

Удвартана е дълбоко проникващ масаж на цялото тяло с билкова пудра. Може да се прави след масаж с масла или самостоятелно. Спомага за ексфолиране на кожата и за премахване на застояли лимфни токсини и излишни тлъстини. Стимулира кръвообращението, повишава телесния тонус и прави кожата мека и сияеща.

5. Сведана (Компрес и пара)

Тялото или част от него се третира с пара от билки и с компреси. Главата и сърцето се предпазват от загряване, а слабините се покриват. Тази терапия отваря порите и освобождава токсините, залегнали дълбоко в тъканите. Пречиства цялостно както физически, така и психически. Създава усещането за откритост и свежест. След Сведана може да се направи Абхянга.

6. Пинда Сведана/ Навараккизи (Компрес със сготвен ориз и билки)

За тази терапия се приготвя дълбоко пречистваща и подхранваща топла смес от сготвен ориз, мляко и билки. Сместа се завързва в платнена торбичка и с нея се масажира цялото тяло. Това е една от най-добрите терапии за детоксикация, дълбока релаксация, подхранване и подмладяване.

7. Питчу (Памук, напоен с масло)

Памук, напоен със затоплено масло с билки се прилага локално на различни части от тялото с цел да помогне при проблеми, свързани с главата, лумбалната област, шийната област и ставите.

8. Пизичил/Сарвангадара (Обливане на тялото с масло)

При тази терапия тялото се облива със затоплено масло с билки. Много е подходяща за лекуване на артрит. Помага за облекчаването на ставни и други болки, засилва кръвообращението и намалява тревожността и умората. Пизичил или Сарвангадара е един от най-изпитаните методи за намаляване на стреса. След тази терапия тялото се усеща чисто, отпуснато и еластично.
Съществува подобна процедура, наречена Дара, при която се полива цялото тяло или части от него с масло с билки, мляко, гхи и билкова отвара.

9. Широ Басти (Полагане на масло върху главата)

При тази процедура затоплено лечебно масло се полага и задържа върху главата с помощта на специална цилиндрична шапка. Счита се за едно от най-добрите лечения на главата. Изключително ефективно е при лечението на различни здравословни проблеми като лицева парализа, катаракта, главоболие, болки в ушите, глухота, както и проблеми с косата.

10. Снехапана (Прием на гхи през устата)

За това лечение се препоръчва прием на Снехам (масло, гхи, други мазнини). Най-често се използва гхи (лечебно гхи). Счита се за важна предварителна процедура при Панчакарма (терапиите за прочистване). Основна процедура е при лечение на сериозни заболявания като безплодие, психиатрични болести и др.

11. Думапана

Думапана е процедура с опушване със сухи билки и гхи (лечебно гхи). Опушват се зони като уши, нос и повърхностни рани. Този вид опушване действа прочистващо при определени заболявания и е подходящ за лекуване на проблеми, свързани с Кафа Доша в главата и горната част на тялото.

12. Утар Басти

При тази терапия определено количество лечебно масло или гхи се вкарва в зоната на матката. Прилага се в продължение на седем дни с постепенно повишаване на дозата. Предназначено е за лекуване на заболявания, свързани с матката и пикочния мехур, както и на дисменорея, менорагия и първично безплодие.

13. Йони Питчу

Йони Питчу е терапия, при което стерилизиран памук, напоен с лечебно масло, се вкарва във влагалището. Помага при лечението на язви, облекчава болките и подобрява хигиената. Особено ефектива е при вагинални инфекции. Лечебното масло подхранва и заздравява мускулите на матката.