Йога влияе положително на хората от всички възрасти. Тя укрепва здравето, лекува болките и държи болестите надалеч. Каним ви да изживеете нашите неповторими Йога занимания, „Йога – за здраве и щастие“ и всичките ползи, които те носят, независимо дали сте начинаещи или напреднали.

Основната цел на Йога е описана в следната мантра.

ॐ असतो मा सद्गमय ।
तमसो मा ज्योतिर्गमय ।
मृत्योर्मा अमृतं गमय ।
ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः ॥

Om Asato Maa Sad-Gamaya |
Tamaso Maa Jyotir-Gamaya |
Mrtyor-Maa Amrtam Gamaya |
Om Shaantih Shaantih Shaantih ||

 

Значение:
1: Ом, (Господи) Не ме оставяй в Света на нереалното, а ме води към Реалността (на Вечния Аз),
2: (Господи) Не ме оставяй в Тъмата (на Невежеството), а ме води към Светлината (на Духовното Познание),
3: (Господи) Не ме оставяй в плен на (Страха от) Смъртта, а ме води към Безсмъртието,
4: Ом, (Нека има) Мир, Мир, Мир.

„Винаги има възможност за промяна, но трябва да сте отворени към нея“.

Ако приемете, че израстването се осъществява извън зоната ви на комфорт и ако искате да се чувствате и да изглеждате невероятно, както тялом, така и духом, практикуването на Йога може да се окаже точно това, което търсите.

Ако искате да отслабнете, да намалите хроничните болки, да подобрите храносмилането си, да станете по-гъвкави, да изчистите ума си и да усетите цялостното терапевтично въздействие на Йога в обкръжението на хора, които искат да живеят пълноценно, това е точното място за вас. Изучавайте Йога с нашия аюрведичен лекар и специалист по Йога от Индия и научете ползите от всяка асана, която практикувате.

Важно е да приемете, че няма бързо и лесно решение на проблемите. От вас се иска да направите усилие и да промените начина си на живот. Онези, които успеят да направят това, ще могат да извлекат максимални ползи от практикуването на Йога. Да сме свързани с вас е от голямо значение. Затова ви каним на нашите уникални занимания по Йога, „Йога – за здраве и щастие“.

Какво трябва да знаем за заниманията по Йога:

 1. Първият час по Йога е пробен и не се заплаща.
 2. Йога се практикува на празен стомах или 3 до 4 часа след хранене.
 3. Не се препоръчва приемът на вода и други течности по време на практиката. В краен случай можете да изпиете няколко глътки вода.
 4. Ние ви осигуряваме постелката за упражненията.
 5. Стриктно спазваме предварително определения график.
 6. Изпълнявайте само онези упражнения, които не ви затрудняват. Часовете по Йога не са състезание. Всеки практикува със собствения си ритъм. Слушайте тялото си и не се напрягайте.
 7. Голяма част от ползите на Йога се усещат постепенно. Посещавайте редовно часове ни и не се отказвайте, защото например не сте успели да докоснете пръстите на краката си от първия път.
 8. Не се обезкуражавайте от първоначалната липса на сила или гъвкавост. И за двете е необходимо време, за да се развият. Бъдете търпеливи и дайте достатъчно време на тялото си да реагира.
 9. Важно е да помним, че всеки човек е различен и притежава различна сила, издръжливост и гъвкавост.
 10. Не е препоръчително по време на заниманията по Йога да се използват устройства като мобилен телефон, слушалки и др., защото те смущават процеса.

Ако смятате, че се нуждаете от персонален план за Йога, можете да се възползвате от индивидуалните ни Йога консултации.

За повече информация, моля, посетете страницата ни: Йога консултации 

 

Йога представлява система от упражнения, създадена с цел да подобри нашето физическо, психично и духовно здраве. Когато тялото е физически здраво, умът е бистър и фокусиран, а това овладява стреса. Основната цел и на нашите часове е постигането на физическо, психично и духовно здраве, както и на себереализация. Йогийските техники са добре известни с това, че имат цялостен положителен ефект върху индивида.

Редовното практикуване на Йога укрепва сърдечно-съдовата и имунната система и осигурява по-качествен и по-продължителен сън; овладява лошите мисли, понижава кръвното налягане и намалява тревожността, стреса и депресията. Дихателните упражнения пранаяма укрепват диафрагмата и междуребрените мускули, в резултат на което белите дробове функционират по-добре и се подобрява сърдечното здраве.

Сурия Намаскар или „Поздрав към слънцето“ е една прекрасна комбинация от йогийски пози с особено благотворен ефект върху сърдечно-съдовата система и цялостно положително въздействие върху тялото и ума. Това е поредица от 12 могъщи асани, които е най-добре да се практикуват рано сутрин на гладно.

Освен че подобряват здравето, Сурия Намаскар ни дават възможност да изразим благодарност към Слънцето за това, че поддържа живота на нашата планета.

Всеки цикъл от Сурия Намаскар се състои от две серии по 12 йогийски пози. Първоначално се започва с 2 пози, като постепенно броят им се увеличава, за да достигне 12.

Ползи от Сурия Намаскар:

 • Поддържа сърдечното здраве.
 • Подобрява гъвкавостта и мускулния тонус.
 • Помага за отстраняването на излишните мазнини.
 • Стимулира когнитивните функции.
 • Засилва имунната система.
 • Подобрява цялостната сила и издръжливост и успокоява ума.

Сурия Намаскар – ред на асаните:

1. Пранамасана (Поза на молещия се)

Застанете на края на постелката със събрани крака и равномерно разпределено тегло. Разтворете гръдния кош и отпуснете раменете. Докато вдишвате, повдигнете ръцете отстрани от тялото, а с издишването съберете дланите пред гърдите като при молитва.

2Хаста Уттанасана („Слънчево протягане“)

Докато вдишвате, повдигнете ръцете и ги изпънете назад с бицепси близо до ушите. Леко извийте гърба назад.

3. Хаста Падасана (Поза ръце до стъпалата)

С издишването се наведете напред с изправен гръб. След като издишате докрай, поставете ръцете на пода успоредно на стъпалата и се опитайте да докоснете с глава коленете си, без да ги сгъвате.

4Ашва Санчаланасана (Поза конник)

Докато вдишвате, изпънете десния крак максимално назад с дясното коляно на пода и погледнете нагоре.

5Палакасана или Данда асана (Поза дъска)

Докато вдишвате, изпънете левия крак назад и приведете тялото в права линия.

6. Ащанга Намаскарасана (Поздрав с осемте точки)

Докато издишвате, внимателно опрете коленете, гърдите и брадичката на пода. Повдигнете задната част на тялото. Брадичката, гърдите, дланите на ръцете, коленете и пръстите на краката (осем точки на тялото) докосват пода.

7. Урдхва Мукха Шванасана (Поза гледащо нагоре куче)

Докато вдишвате, от легнало положение извийте гърба и главата назад и погледнете нагоре към тавана. Ръцете са изпънати. Отлепете коленете от пода, без да ги сгъвате. Теглото се разпределя равномерно между ръцете и краката.

8. Адхо Мукха Шванасана (Поза гледащо надолу куче)

Докато издишвате, повдигнете бедрата и таза така, че тялото ви да заеме формата на обърнатo „V“.

9. Ашва Санчаланасана (Поза конник)

Докато вдишвате, приберете десния крак между двете ръце. Поставете лявото коляно на пода. Натиснете бедрата надолу и погледнете нагоре.

10. Хаста Падасана (Поза ръце до стъпалата)

С издишването приберете левия крак до десния. Дланите на ръцете остават на пода успоредно на стъпалата. Опитайте се да докоснете с глава коленете си, без да ги сгъвате.

11. Хаста Уттанасана („Слънчево протягане“)

Докато вдишвате, извийте гърба назад. Повдигнете ръцете и ги изпънете още по-назад.

12. Пранамасана (Поза на молещия се)

Докато издишвате, съберете дланите пред гърдите като при молитва. Това е последната поза от „Поздрава към Слънцето“. 

Всяка сутрин ние се раждаме отново. Това, което правим днес, е по-важно от всичко останало.